Interesează-te de materiale și procese de fabricație
Cunoști expresia amprentă de carbon? Este vorba de cantitatea de gaze cu efect de seră eliberate și exprimate în CO2. Fiecare dintre noi lasă o urmă în urma noastră. Și din moment ce starea planetei noastre a început să fie mult abordată în ultimul deceniu, multe companii încearcă să minimizeze impactul afacerii și producției lor asupra naturii. Emisiile din industria de îmbrăcăminte reprezintă aproximativ 5% din emisiile totale, iar amprenta exactă de carbon a diferitelor textile variază mult în funcție de o gamă largă de factori. Pe internet și în magazine, poți întâlni o mulțime de produse care se mândresc cu diverse certificate, proceduri specifice de producție sau eticheta că este un produs „verde”. Așadar, ce materiale să alegi? Vom parcurge împreună caracteristicile pieselor durabile.
Bumbac SUPIMA
Acest bumbac rar este cultivat exclusiv în Statele Unite ale Americii și numai în aproximativ cinci sute de ferme familiale. Procesul de creștere a acestei plante unice este transmis din generație în generație. Fermierii au cea mai mare grijă pentru a menține calitatea sănătoasă a solului și a apei, ceea ce este foarte important în timpul cultivării. Fibrele individuale de bumbac SUPIMA sunt cu până la 35% mai lungi decât fibrele de bumbac clasice și de până la două ori mai ferme. Se caracterizează prin moliciune și flexibilitate ridicate. Își păstrează excelent culoarea originală chiar și după multe spălări.
Chiloți pentru menstruație
Când vine vorba de sustenabilitate, nu poate fi lăsat deoparte hitul ultimilor ani: chiloții menstruali. Nu numai că sunt confortabili, dar fac viața mai ușoară miilor de femei, care au decis să le încerce. Arată ca și chiloții obișnuiți de diferite croieli. În comparație cu accesoriile menstruale clasice, oferă o alternativă sustenabilă care este prietenoasă nu numai cu natura, ci și cu portofelul tău. Cu o îngrijire adecvată, pot rezista mulți ani, motiv pentru care investiția inițială este foarte rentabilă. Pe tema chiloților menstruali poți citi și articolul nostru.
Materiale reciclat și tesături vopsite natural
În trecut, pentru vopsirea țesăturilor se foloseau în principal coloranți și pigmenți naturali. Unii producători de lenjerie și îmbrăcăminte revin treptat la această metodă. Pentru crearea acesteia au fost folosite materiale naturale de calitate precum modal, bambus, viscoza și tencel. Pentru vopsire se folosesc coloranți obținuți în mod natural din legume, rădăcini, frunze, lemn, flori și fructe de pădure. Datorită materialelor și tehnologiilor alese, lenjeria este extrem de confortabilă și potrivită chiar și pentru pielea foarte sensibilă.
Bambus ecologic
Cunoști lenjeria din bambus? Dacă nu, este timpul să schimbăm acest lucru. Bambusul are proprietăți excelente și, deși este extrem de dur, lenjeria confecționată din fibrele sale este moale și foarte confortabilă. În plus, este și flexibilă, iar moliciunea sa este aproape egală cu mătasea la atingere. Absoarbe perfect umezeala, fiind de până la patru ori mai absorbant decât bumbacul. Cireașa de pe tort este capacitatea de a absorbi mirosurile, dar și proprietățile antibacteriene. Dar, mai presus de toate, bambusul este o resursă regenerabilă perfectă, datorită creșterii sale incredibil de rapide de până la 1 metru pe zi. În cultivarea sa nu se folosesc pesticide sau îngrășăminte artificiale, iar fibrele sunt prelucrate fără substanțe chimice.
Marca Oeko-Tex®
Oeko-Tex® este unul dintre cele mai cunoscute certificate din lume. Este folosit pentru identificarea textilelor care sunt testate pentru prezența substanțelor nocive. Dacă găsești acest semn pe eticheta de la producător, înseamnă că nu au fost utilizate substanțe chimice în producție, produsul este complet sigur și inofensiv. Țesăturile cu această etichetă sunt produse cu grijă și responsabil, respectând natura. Criteriile de testare pentru standardul Oeko-Tex® sunt înăsprite și ajustate în mod constant, pe baza celor mai recente cunoștințe științifice.